Honden spiegelen,  wat houd dit nu in?

  • Home
  • Blog
  • Honden spiegelen,  wat houd dit nu in?
  • 09/11/2023
  • Saskia Hilverink

Honden spiegelen,  wat houd dit nu in?

Honden communiceren o.a. met hun lichaam en reageren nauwkeurig en eenduidig op wat iemand laat zien met zijn lichaamstaal en gedrag. Honden spiegelen dus direct wat jij neerzet en uitstraalt  en geven daarmee informatie over hoe je in contact staat met jezelf en met de ander. Dus, de hond reageert en wat hij laat zien in gedrag, doet iets met jou. Een hond laat dus jou de dingen weer scherp zien, en geeft hiermee aan hoe je met jezelf en anderen omgaat.

Honden zijn onbevooroordeeld, eerlijk en zuiver in hun feedback. Dat wat het met jou doet, dat is jou spiegel. Door middel van in de spiegel kijken die de hond jou voorhoudt, wordt onbewust gedrag bewust gemaakt. Door in de spiegel te kijken, wat de hond jou voorhoud, ontstaat er dus een bewustwordingsproces. Je krijgt dus precies terug wat je zelf geeft. Je kunt dus dingen leren over jezelf aan de hand van de hond.

Honden  reageren heel natuurlijk vanuit hun instinct op jou gedrag, en op jou manier van zijn. Dit gaat van de hond uit op een hele respectvolle manier, die heel leuk kan zijn, maar soms ook best confronterend. Ze spiegelen wat jij laat zien, maar vooral ook niet laat zien, dus wat er onbewust in jou gebeurt. Ze oordelen niet, ze nemen jou zoals je bent. Wij mensen zijn zich vaak voor slechts 5% bewust van ons eigen gedrag. Dus 95% van ons gedrag is vaak onbewust. Het spiegelen maakt je dus bewust van jou eigen gedrag, patroon, gevoel of proces.
Wees dan eens niet te streng als de hond gedrag vertoont wat je liever niet ziet, maar vraag je eens een keer af waarom hij juist dit gedrag vertoont. Hij spiegelt misschien wel jou gedachten of gevoelens. Probeer daar eens meer bewust van te zijn, het kan dus heel goed zijn dat je een hele drukke dag hebt gehad op je werk, denkt lekker ontspannen te gaan wandelen met de hond, maar die is juist heel druk en onbenullig als jullie van start gaan. Neem dan eerst even de tijd om samen de rust te pakken, door bv. Zelf stil te gaan staan, een handje vol snoepjes op de grond te strooien, en de hond ze lekker op laten zoeken. Zo kun je zelf even tot 10 tellen, en samen dan echt op pad te gaan. Om dan echt te genieten samen,
Een hond kan op meerdere manieren spiegelen:


Een voorbeeld van een hond die onzekerheid spiegelt:

De hond lag midden in een lokaal waar een groep mensen aan een voorstelrondje begonnen.Ze ging midden in het leslokaal liggen, en keek de groep rond. Ze ging opstaan, en koos er zelf voor om bij iemand te gaan zitten. Diegene bleek achteraf erg  zenuwachtig te zijn, en durfde bijna zich niet voor te stellen. Door dat de hond er was gaan zitten, en diegene haar was gaan aaien, ging het voorstellen veel makkelijker. De hond voelde blijkbaar iets bij diegene, en reageerde erop. De spiegel was op dat moment voor diegene het bewust worden van de emoties, en het reageren van de hond erop.


Een voorbeeld van hond die spiegelt de behoefte aan regels:

Een persoon heeft een sessie met een hond. Hij moet de hond door een tunnel laten lopen, over een hindernisje laten springen, en in een hoepel te laten zitten. De hond kent deze oefeningen, en doet ze graag. De tunnel ging goed, de hindernis ook. Bij de hoepel ging de hond ernaast zitten. De persoon vond dit onvoldoende, en ging druk uitoefenen op de hond, hij wilde een beter resultaat. De hond ging liggen, en kwam niet overeind. Door de persoon te vertellen wat er via het gedrag van de hond te zien is, werd diegene zich bewust van zijn eigen gedrag. Die kwam er zo achter dat hij alles graag volgens de voorgeschreven regels deed, en het best prettig zou zijn als hij zich eens wat flexibeler kon opstellen. Het gedrag van deze hond hield hem een spiegel voor.

Probeer eens een keer te kijken en te ervaren wat een hond allemaal kan laten zien, stel je eens daarvoor open, dan ga je meemaken dat er zoveel meer moois is in verbinding tussen hond en mens! Zou je hier meer over willen weten en ervaren? Neem contact op, ik kijk graag een keer mee.

Saskia
 
  •  



 
Share our website